Norges første friluftssykehus er åpnet!

Fredag 8. juni ble friluftssykehuset ved Rikshospitalet offisielt åpnet.

- Det var jo med deg alt dette startet, sa Håvard Hernes til sin datter Linea under velkomsttalen på Rikshospitalet på fredag. Det har gått en del år fra Håvard fikk ideen til et naturlig fristed etter å ha tilbrakt talløse timer på sykehus, og fram til nå, når bygget står klart.

Åpningsseremonien startet med nydelig sang fra Sølvguttene, med Sognsvannsbekken som idyllisk bakteppe. Deretter fulgte fine ord fra sykehuset, Snøhetta og noen av de som har støttet og fulgt prosjektet. Frøydis Armand leste diktet «Vær utålmodig, menneske» av Inger Hagerup, før helseminister Bent Høie åpnet friluftssykehuset. For de ca. Femti personene som var til stede var det helt spesielt å få gå inn i hytta og selv oppleve at «Nå gir vi mennesker som er syke et pusterom. Et pusterom til å være seg selv», som helseministeren uttrykte det.

Stafettpinnen går videre

Allerede 15. juni åpner det andre friluftssykehuset, ved sykehuset i Kristiansand. Disse to sykehusene markerer starten på et nasjonalt prosjekt, og planen er å få disse hyttene opp på alle sykehus som ønsker det. Som et symbol på dette ble det også overrekt en «stafettpinne» fra Rikshospitalet til en representant for sykehuset i Kristiansand. Passende nok var dette en pinne som ble funnet i bekken nedenfor hytta, og som kommer til å gå videre fra det aller første til de neste friluftssykehusene.