Nature Play WA recently welcomed esteemed clinical psychologist, Dr Maren Østvold Lindheim, from Oslo University Hospital, Norway, to Perth. Dr Lindheim’s visit marked a significant milestone in …

Stiftelsen Friluftssykehuset ble grunnlagt i 2015. Ideen om et Friluftssykehus oppstod i møte mellom Håvard Hernes og psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus, OUS. Prosjektet ble videreutviklet etter innspill fra ansatte og pasienter ved flere norske sykehus. Hytta er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.
Stiftelsen Friluftssykehuset består i dag av;
Styreleder Trond H. Diseth
Styremedlem Erlend Lappegaard
Styremedlem Maren Østvold Lindheim
Stiftelsens medlemmer står for alt fra rammesøknader til finansiering, og samarbeider med sykehusledelse, arkitekter og entreprenører om plassering og bygging av de enkelte friluftssykehusene. I tillegg bistår de sykehusene i etablering av behandlingstilbud/aktivitet, samt innen forskning, videreutvikling og formidling. I tillegg bidrar de til daglig drift av stiftelsen.
Veslemøy Rue Barkenes
Gjensidigestiftelsen
Stiftelsen jobber for at flest mulige pasienter, pårørende, ansatte og andre brukere av sykehus får muligheten til å skape gode minner med sine nærmeste i en tøff hverdag. Mestringsopplevelser, trygge medmenneskelige erfaringer og naturbaserte sanseinntrykk kan ha en positiv innvirkning på sykdomsmestringen. Vi ønsker å sette fokus på dette ved å gjøre naturopplevelser tilgjengelig for alle sykdomsgrupper.
MÅL
Vårt formål er å styrke den helhetlige behandlingen av korttids- og langtidssyke ved å bygge og donere arkitekttegnede hytter til sykehus. Vi jobber for at dette blir en ny norsk standard på alle norske sykehus og flere helseforetak, og at dette inspirerer utover landegrensene.
Stiftelsen håper at prosjektet kan sette fokus på å ta vare på sinnet, ikke bare kroppen, når man er innlagt på sykehus. Behov for et stille sted å være alene for alvorlig syke og deres pårørende kan bli nedprioritert under bygging av nye sykehus. Vårt mål er at friluftssykehusene kan bidra til at naturlige soner og alenesoner blir en inkorporert del av norske sykehus.
METODE
Stiftelsen søker finansielle midler fra det offentlige og private næringsliv. Det settes særlig fokus på lokale bidragsytere for hver enkelt hytte. Hyttene gis som gave til sykehusene som ønsker dette tilbudet.
Hyttene plasseres på sykehusenes nære naturområder hvor pasienter og pårørende får mulighet til å komme ut, være i en egen sone skjermet fra sykehushverdagen og samtidig være i trygg nærhet til umiddelbar medisinsk hjelp. Dette skjer i samarbeid med sykehus, arkitekter og stiftelsen.
Kjetil Thorsen
Snøhettagrunnlegger
Ideen om et friluftssykehus oppstod i møte mellom Håvard Hernes og psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS). Prosjektet ble videreutviklet etter innspill fra ansatte og pasienter ved flere norske sykehus. De fremla idéen for arkitekt Kjetil Thorsen i Snøhetta, som falt for idéen og sa «dette er noe lite som er noe stort». I en prosess mellom arkitekter, pårørende og fagfolk, med full støtte av sykehusledelsen ved OUS, tok sykehuset form.
Det var enighet om at hytta måtte være spesiell og noe annet enn sykehuset, samtidig så nærme og tilgjengelig at man kunne komme dit som syk med en rullestol eller sykeseng. Det ble lekt med form, farger og uttrykk. Og til slutt sto den der; En hytte med skjeve vegger som minner om barndommens trehytter. Med naturlige materialer og lys og natur som slipper inn. Et lite skjermet rom for å tenke og jobbe – og et større rom for å leke og få alt ut av kroppen. Og med dører som kan åpnes for å slippe inn luft, lyd og natur – åpne dører som det er alt for få av på sykehus.
Stiftelsen Friluftssykehuset består i dag av;
Styreleder Trond H. Diseth
Styremedlem Erlend Lappegaard
Styremedlem Maren Østvold Lindheim
Stiftelsens medlemmer står for alt fra rammesøknader til finansiering, og samarbeider med sykehusledelse, arkitekter og entreprenører om plassering og bygging av de enkelte friluftssykehusene. De bistår også sykehusene i etablering av behandlingstilbud/aktiviteter, samt innen forskning, videreutvikling og formidling. I tillegg bidrar medlemmene til daglig drift av stiftelsen.
Bakgrunnen for samarbeidet var et felles ønske om å skape et godt sted i naturen for pasienter og pårørende. Hytta er gitt i gave av Stiftelsen Friluftssykehuset i samarbeid med våre støttespillere.
Det er i dag bygd 2 Frilufttssykehus, et ved Rikshospitalet og Sørlandet Sykehus som er til glede og avlastning for brukerene. Visjonen er at dette skal bli en standard ved Norske og etterhvert utenlandske sykehus og instutisjoner. Og for å realisere dette trenger vi flere støttespillere. Etter å ha hatt langtids opphold ved sykehus i Norge og Utlandet som pårørende og med egen sykdom og tilbakemeldinger fra brukere, så er vissheten om at dette er et veldig viktig tilbud. Friluftssykehuset har vunnet flere priser for design og er besøkt av verdenspressen og enda viktigere helsebygg aktører fra inn og utland.
Hyttene er ment å kunne brukes av alle, også de mest alvorlig syke. Det vil derfor være mulig å trille inn både rullestoler og sykehussenger, og vinduene plasseres slik at pasientene vil kunne se ut uansett om de står, sitter eller ligger.
En stor takk til støttespillerne som bidrar til at flere får oppleve friluftssykehus!
Hjelp oss å gjøre friluftssykehus til en ny standard på norske sykehus. Bli venn eller støttespiller!